Behandelingen

De tandheelkunde in onze praktijk is vrij breed. U kunt bij ons terecht voor controles, vullingen, extracties, kronen, bruggen & protheses. Dankzij goede verdovingsmethoden is het mogelijk om de behandeling vrijwel pijnloos uit te voeren.

Heeft u vragen over een behandeling, dan kunt u deze ten allen tijde stellen aan iemand van het team. Hieronder kunt u meer lezen over de belangrijkste behandelingen die wij bieden.

1. Wat gebeurt er tijdens een controle?

Een tandarts controleert uw gebit op gaatjes en andere onregelmatigheden. Op basis hiervan kan de tandarts u adviseren over het gezond houden van uw gebit. Ook kan hij eventuele problemen detecteren zodat die op tijd verholpen kunnen worden. Voor een vervolgbehandeling, zoals het vullen van een gaatje, kunt u na de controle gelijk een afspraak maken.

2. Wat is het doel van een controle?

Zoals het spreekwoord ons leert: voorkomen is beter dan genezen. Het is daarom verstandig om 1 à 2 keer per jaar naar de tandarts te gaan voor controle. Problemen in het gebit ontstaan meestal geleidelijk, dus als u regelmatig naar de tandarts gaat, kan hij problemen als gaatjes en tandsteen verhelpen in een vroeg stadium. Deze periodieke controle moet daarom vooral worden gezien als preventief middel. Dus zelfs als u altijd al een kerngezond gebit heeft gehad, raden wij u aan om toch regelmatig op controle te komen om te zorgen dat dit zo blijft.

3. Hoe moet ik mij voorbereiden op een controle?

Voor een controle hoeft u enkel te zorgen dat u van tevoren uw tanden goed heeft gepoetst en u niks meer heeft gegeten of gedronken tussen de laatste poetsbeurt en de behandeling.

4. Wat gebeurt er na de controle?

Indien uw tandarts niets in uw gebit aantreft wat verdere aandacht vereist, kunt u gelijk een afspraak maken voor de volgende periodieke controle. Uw tandarts kan u eventueel aanraden om de hoeveel tijd u het beste voor controle kunt komen. Is er wel iets wat aandacht vergt, dan zal uw tandarts u informeren over de vervolgstappen. Hij zal een nieuwe afspraak inplannen voor verdere behandeling, of u indien nodig doorverwijzen naar een specialist.

1. Wat is een gaatje?

Elke tand is omgeven met een beschermlaag van glazuur. Als deze laag dunner wordt, ontstaat er een zwakke plek – een gaatje – waarin bacteriën zich kunnen nestelen. Nadat de glazuurlaag is weggesleten, kan dit tandbederf ook de volgende tandlaag aantasten.

2. Hoe ontstaat een gaatje?

Ieder mens heeft van nature bactiëren in de mond. Dit is op zichzelf dan ook geen probleem. Het kan wel een probleem worden bij een slechte mondhygiëne. In combinatie met speeksel en etensresten kunnen de bacteriën tandplak vormen. Wanneer de tandplak niet wordt verwijderd – door middel van poetsen en/of flossen – zet het zich na een paar dagen om in tandsteen, een harde substantie die enkel door een tandarts te verwijderen is. De bacteriën in de tandsteen scheiden een zuur uit waardoor de pH-waarde in de mond daalt. Hierdoor breekt het glazuur af en kan op termijn een gaatje ontstaan.

3. Hoe voorkom je gaatjes?

Ook voor gaatjes geldt: voorkomen is beter dan genezen. Dus met goed poetsen, regelmatig de tandenborstel vervangen, dagelijks flossen en periodieke controles bij de tandarts wordt het risico op gaatjes al aanzienlijk minder. Let ook op dat voedsel met veel suiker het ontstaan en ontwikkelen van gaatjes bevordert. Zo kan vooral het minderen/vermijden van frisdranken en zoete sappen al veel bijdragen aan het verminderen van het risico op gaatjes.

4. Hoe bereid ik mij voor op de behandeling?

Voor deze behandeling hoeft u enkel te zorgen dat u van tevoren uw tanden goed heeft gepoetst en u niks meer heeft gegeten of gedronken tussen de laatste poetsbeurt en de afspraak. Wel is het verstandig om, voordat u gaat poetsen, nog iets te eten. Door het nawerken van de verdoving kunt u soms tot een paar uur na de behandeling nog last hebben met eten.

5. Hoe wordt een gaatje behandeld?

Gelukkig zijn gaatjes prima te behandelen. De behandeling bestaat uit twee stappen. Eerst wordt het gaatje met een minuscuul boortje uitgeboord. Dit betekent dat de tandarts alle aangetaste delen in de tand of kies weghaalt. Voor deze behandeling kan de tandarts u plaatselijk verdoven zodat u geen pijn voelt.

Wanneer de tandarts het gaatje heeft uitgeboord, gaat hij over naar de tweede fase: het vullen. De tandarts vult eerst het gaatje met composiet en droogt de vulling daarna met behulp van een UV-lamp. Hierdoor kan de vulling zich goed hechten en is de tand of kies weer zo goed als nieuw.

6. Wat gebeurt er na de behandeling?

Ondanks de verdoving kunt u na de behandeling gewoon weer alles eten en drinken. Dit kan echter wel lastig zijn door het nawerken van de verdoving. Let u er dus op dat u bij het kauwen niet in uw wang bijt.

1. Wanneer heb ik een wortelkanaalbehandeling nodig?

Wanneer u kiespijn heeft, kan dit kan verschillende oorzaken hebben. Een gaatje, een ontstoken zenuw en zelfs verkoudheid kunnen leiden tot kiespijn. In het geval van een verkoudheid zal de kiespijn in de meeste gevallen weer overgaan, maar bij aanhoudende kiespijn is het verstandig om zo snel mogelijk bij de tandarts langs te gaan. Die kan namelijk als enige een diagnose stellen. Komt de tandarts tot de conclusie dat uw wortelkanaal onstoken is, dan is een wortelkanaalbehandeling nodig.

2. Hoe kan ik mij voorbereiden op de behandeling?

Tot uw tandartsafspraak kunt u de kiespijn verzachten door middel van pijnstillers. Het is echter wel verstandig om tijdig voor het consult te stoppen met de pijnstillers, omdat het exact aan kunnen wijzen van de pijn helpt bij het stellen van een diagnose.

Daarnaast raden wij u aan om voor de behandeling voldoende te eten en daarna goed te poetsen. Door de nawerking van de verdoving, kunt u in de uren na de behandeling soms nog moeite hebben met eten.

3. Hoe gaat de behandeling?

In de meeste gevallen zal een wortelkanaalbehandeling meestal over twee consults worden verdeeld. Eerst wordt de ontstoken zenuw verwijderd en krijgt u een tijdelijke vulling. Tijdens de tweede afspraak wordt het kanaal gereinigd en wordt de tijdelijke vulling vervangen door een vaste vulling. De eerste behandeling duurt ongeveer 30 minuten, terwijl de tweede behandeling ca. 45 minuten in beslag zal nemen. Het is soms ook mogelijk om deze twee behandelstappen in één consult af te ronden.

4. Wat gebeurt er na de behandeling?

Tijdens de behandeling zelf wordt u verdoofd. Dit betekent dat u van de behandeling zelf weinig voelt. Heeft u echter nog pijn na de behandeling, dan kunt u dit met behulp van pijnstillers tegengaan tot de pijn vanzelf wegtrekt.

Na het eerste deel van de wortelkanaalbehandeling krijgt u een noodvulling. Het is dan verstandig om zoveel mogelijk met de andere kant van uw gebit te kauwen, omdat de vulling anders beschadigd kan raken. Met de permanente vulling kunt u gewoon weer alles eten.

1. Wat zijn kronen en bruggen?

In de tandheelkunde is kroon de naam voor een soort hoesje dat op een tand of kies wordt gezet. Kronen zijn gemaakt van porselein of van metaal. Het zetten van een kroon is een functie-gerichte behandeling. Dit betekent dat kronen bedoeld zijn om beschadigde tanden en kiezen weer te laten functioneren als vanouds. Ook kunnen kronen een esthetische functie hebben door het natuurlijke aangezicht van uw gebit te herstellen.

Een brug is simpelweg een aantal kronen op een rij, die samen één of een aantal tanden of kiezen vervangen. De brug is aan weerszijden vastgemaakt aan geslepen tanden of kiezen, ook wel pijlers genoemd. De brug wordt dan als het ware in het open stuk in uw gebit geklikt.

Kronen en bruggen worden gemaakt van metaal of porselein. Porselein komt dichter bij de natuurlijke kleur van uw gebit en wordt het vaakst gebruikt bij de voortanden.

2. Wanneer heb ik een kroon of brug nodig?

Kronen en bruggen kunnen worden gebruikt voor zowel functionele als esthetische doeleinden. Ze zijn een optie bij functieverlies van tanden, bijvoorbeeld als u moeite heeft met kauwen. Ook bij problemen met het aangezicht van uw gebit kunnen kronen en bruggen een oplossing zijn. Zo kunnen ze uitkomst bieden bij een verkleurde of afgebroken tand. Een brug kan voorkomen dat, door een open ruimte in uw mond, de kiezen en tanden aan weerszijden van dit gat scheef gaan groeien.

3. Hoe moet ik mij voorbereiden op de behandeling?

Voor deze behandeling hoeft u enkel te zorgen dat u van tevoren uw tanden goed heeft gepoetst en u niks meer heeft gegeten of gedronken tussen de laatste poetsbeurt en de behandeling. Wel is het verstandig om, voordat u gaat poetsen, nog iets te eten. Door het nawerken van de verdoving kunt u soms tot een paar uur na de behandeling nog last hebben met eten.

4. Hoe verloopt de behandeling?

Het zetten van een kroon of brug gaat over meerdere stappen. Er moet in de eerste plaats genoeg ruimte zijn om de kroon of brug te zetten. Om deze reden zal de tandarts een deel van de tand of kies afslijpen. Daarna maakt de tandarts een kaakafdruk van gips. Op basis van dit gipsmodel wordt uw kroon of brug geprepareerd.

De voorbereiding is hiermee echter nog niet klaar. Met behulp van een beetregistratie, waarmee de tandarts vaststelt hoe u uw kaken op elkaar zet, wordt de gewenste positie van de kroon of brug bepaald.

Tijdens een nieuw consult wordt de kroon of brug in uw gebit bevestigd. Dit gebeurd met behulp van sneldrogend cement, waarmee de kroon of brug zich snel aan het gebit hecht.

5. Wat gebeurt er na de behandeling?

Wat normaal gesproken geldt voor het goed onderhouden van een gebit, geldt extra voor mensen met een kroon of brug. Niet alleen regelmatig poetsen is belangrijk, maar ook flossen. Dit helpt namelijk om de vorming van tandplak tussen de kroon/burg en het natuurlijke deel van uw gebit tegen te gaan en daarmee ontstekingen te voorkomen.

1. Wat is een facing?

Een facing is een laagje vulmateriaal van composiet of porselein dat wordt aangebracht op de tand(en). De behandeling wordt verspreid over 2 afspraken: de voorbereiding en de plaatsing van de facing.

2. Waar wordt een facing voor gebruikt?

Het aanbrengen van een facing is een cosmetische ingreep. Met de facing kan de tandarts het uiterlijk van uw gebit verbeteren, bijvoorbeeld door verkleurde tanden weer wit te maken, afgebroken tanden te herstellen of spleetjes tussen tanden op te vullen. Omdat het vulmateriaal tandkleurig is, zal de facing uw gebit een mooie en natuurlijke uitstraling geven.

3. Hoe moet ik mij voorbereiden op de behandeling?

Voor deze behandeling hoeft u enkel te zorgen dat u van tevoren uw tanden goed heeft gepoetst en u niks meer heeft gegeten of gedronken tussen de laatste poetsbeurt en de behandeling. Wel is het verstandig om, voordat u gaat poetsen, nog iets te eten. Door het nawerken van de verdoving kunt u soms tot een paar uur na de behandeling nog last hebben met eten.

4. Hoe wordt de facing aangebracht?

Voor deze behandeling heeft de tandarts de beschikking over een wijd palet aan kleuren. U kunt samen met de tandarts een kleur uitzoeken die het beste bij u past.

Bij de behandeling zelf is de eerste stap het afslijpen van een klein laagje van het tandoppervlak. Dit is er om te voor te zorgen dat uw tand na het aanbrengen van de facing de oorspronkelijke grootte behoudt. Deze stap is niet in alle gevallen nodig.

Het vastmaken van de facing zelf wordt voorafgegaan door een zuurbehandeling en het aanbrengen van een laagje waaraan het vulmateriaal zich kan hechten. Hierna wordt de composiet of het porselein zelf op de tand(en) geplakt.

Nu de tandarts de composiet heeft aangebracht, moet hij deze facing nog in de juiste vorm modelleren. Nadat hij de goede globale vorm heeft gevonden, maakt hij de facing hard met een UV-lamp en vervolmaakt hij de vorm van de facing door het te slijpen. Hierna polijst hij de facing en is deze voltooid.

5. Wat gebeurt er na de behandeling?

In het begin zult u wellicht even moeten wennen, maar de facing zal snel als natuurlijk aanvoelen. Dit betekent dat er aan het onderhoud van het gebit ook niks verandert: met goed poetsen, flossen en periodieke tandartscontroles zorgt u ervoor dat uw gebit gezond blijft.

In principe kunt u ook alles blijven eten en drinken. Let u er wel op dat het bijten op harde dingen (harde snoepjes, ijsklontjes, etc.) sterk wordt afgeraden, omdat dit de facing kan beschadigen. Ook kan roken, of het regelmatig drinken van koffie of thee de levensduur van de facing verminderen. Normaal gesproken gaat deze vijf tot tien jaar mee, maar door deze gewoonten kunnen er al snel verkleuringen ontstaan.

Tarieven

De prijzen voor behandeling zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Omdat de prijs van een behandeling per situatie kan verschillen, kunnen wij niet exact aangeven wat een behandeling kost. Wanneer de kosten voor een behandeling meer dan €250,- bedragen dan zullen wij dit altijd voor de behandeling met u overleggen.

Wij hebben nog plaats voor nieuwe patiënten in onze praktijk